Rezultate 1 la 1 din 1

Subiect: Amenda pentru ocuparea locului de parcare

 1. #1
  Super Moderator Avatarul lui Amauro
  Data înscrierii
  03.10.2010
  Locaţie
  Bucuresti
  Posturi
  68
  Opinii
  A citit 0 Opinii
  Descărcări
  0
  Încărcări
  0
  Nume real
  Stefan

  Amenda pentru ocuparea locului de parcare

  Amendă pentru ocuparea unui loc de parcare??
  Ce trebuie să știți!

  Lipsa locurilor de parcare în București a devenit un calvar pentru șoferii care și așa au de îndurat mult mai multe atunci când se află la volanul unui autovehicul, din moment ce nu numai străzile orașului au devenit neîncăpătoare ci și trotuarele cred că nu există șofer care să nu-și pus întrebarea, cel puțin odată pe zi: ,,unde să-mi parchez mașina?''. Cum mulți dintre noi se simt atrași de locurile de parcare din jurul reședințelor sau cum poate mulți din ambiție sau necunoaștere sau gândit că nu e un capăt de lume dacă își parchează mașina pe locul altuia, mi-a trecut prin cap să vă dau câteva informații utile în speranța că vă vor fi de folos.

  Parcajele publice de reședinta sunt cele aferente imobilelor cu destinatia de locuinta și care pot fi atribuite spre folosinta utilizatorilor persoane fizice care locuiesc in acestea. De asemenea conform art.9 alin.(2) din H.C.G.M.B nr.124/2008 atribuire locurilor de parcare se face cu respectarea următoarelor condiții:
  a) nu se poate aloca mai mult de un loc de parcare pentru fiecare apartament.
  b) atribuirea se face cu acordul asociatiei de locatari sau de proprietari a imobilului;
  c) se pot atribui locuri in parcajele de reședinta numai pentru autovehiculele cu masa totala autorizata mai mica de 3,5t.
  d) se pot atribui locuri in parcajele de reședinta numai pentru autovehiculele care au prevazuta in certificatul de inmatriculare adresa respectivă.
  În continuare utilizatorii parcajelor de reședință au următoarele obligații:
  a) să achite la timp taxele pentru locurile de parcare utilizate,
  b) să respecte semnalizarea rutieră verticală și orizontală a parcajelor.
  c) sa pastreze curățenia în parcaj,
  d) sa nu intreprinda nicio acțiune cu scopul de a obține venituri dela alți utilizatori ca urmare a folosirii locului de parcare alocat;
  e) sa asigure eliberarea necondiționata a locurilor de parcare in situația necesitații efectuarii unor lucrari edilitare care impun ocuparea temporara a acestora sau daca spațiului respectiv i s-a atribuit alta destinație, cazuri in care Ii se vor restitui sumele incasate anticipat drept taxe;
  f) sa prezinte necondiționat persoanelor imputernicite sa efectueze controlul asupra parcajelor de reședinta toate documentele referitoare la acestea

  Dacă studiem actul în sine mai observă că acesta specifică și care sunt obligațiile instituțiilor care exploatează parcajele de reședință:
  a) sa asigure semnalizarea rutiera verticala si orizontala a parcajelor, in conformitate cu avizul Comisiei Tehnice de Circulatie a Municipiului București;
  b) sa asigure folosinta netulburata de catre utilizator a parcajelor;
  c) sa nu perceapa taxe sau tarife diferite de cele stabilite prin hotararea Consiliului General al Municipiului Bucureștiști.
  d) sa urmareasca incasarea sumelor cuvenite drept taxe sau tarife pentru locurile de parcare și sa rezilieze contractele utilizatorilor care nu iși achita la timp taxele;
  e) sa asigure eliberarea neconditionata a locurilor de parcare in situatia necesitatii efectuarii unor lucrari edilitare care impun ocuparea temporara a acestora sau daca spatiului respectiv i s-a atribuit alta destinatie, cazuri in care se vor restitui sumele incasate anticipat drept taxe;
  f) sa prevada clar, in contractul incheiat cu utilizatorii, obligatiile prevazute la alineatele precedente, precum si cele ale utilizatorilor și sa specifice numarul avizului Comisiei Tehnice de Circulatție in baza caruia parcajul respectiv a fost incadrat in categoria celor de resedintă.
  g) să țină evidența locurilor de parcare pe care le exploatează.
  După ce am aflat câteva din aspectele importante ale acestei hotărâri să trecem la picătura care probabil ne-a umplut paharul multora dintre noi și anume amenzile aplicate conform prevederilor HCGMB nr.124/2008 pentru ocuparea abuzivă a locurilor de parcare. Aș dori să fac o precizare mai întâi, în speranța că nu voi jigni pe nimeni :,,CUANTUMUL SANCȚIUNII CONTRAVENȚIONALE, PREVĂZUT DE ACEASTĂ HOTĂRÂRE, ESTE PUR ȘI SIMPLU ABERANT”,conform art.22, alin.(1) amenda este de la 1500 lei la 2500lei.
  Gândiți-vă că reprezintă în unele cazuri mai mult decât un salariu, chiar și cu posibilitatea de a achita jumătate din minin în 48 de ore și anume 750 de lei.
  Tot ca o părere personală am impresia că cei care s-au grăbit să pună în aplicare prevederile HCGMB nr.124 au greșit puțin, în condițiile în care interpretând faptele de la art.21. litera a.: ,,blocarea accesului în parcaj” din punctul meu de vedere (repet) nu reprezintă ,,blocarea accesului în locul de parcare'' si nici ,,ocuparea locului de parcare”. Vin și argumentez cu definiția parcajului : ,,orice spatiu special destinat parcarii vehiculelor, semnalizat prin indicatoare și marcaje, delimitat de zona destinata circulatiei vehiculelor sau de alte zone;. În completare cu precizarea că spațiul nu este definit anume, cu indicarea unei dimensiuni și mai mult decât atât sintagma:,,delimitat de zona circulației vehiculelor” mă duce cu gândul la faptul că nu poate face trimitere la un singur loc de parcare din moment ce acesta face parte dintr-un ansambul cu denumirea specifică ,,parcare de reședință''. În cazul în care greșesc atunci de ce în aceeași hotărâre se regăsește fraza: ,,Art.8. Solicitările pentru atribuirea de locuri în parcajele de reședință.......” astfel aș putea să dau o logică cuantumului exagerat prevăzut de HCGMB nr.124 din moment ce fapta ar fi NU blocarea accesului în locul de parcare ci ,,Blocarea accesului în întreg ansamblul cu locuri de parcare” faptă care cred că ar merita o amendă de 1500 lei sau 2500.

  Revin la problema amenzilor și vă aduc la cunoștință următoarele:
  Pentru aplicarea unei sancțiuni contravenționale conform art.21, lit.a trebuie să fie îndeplinite următoarele condiții:

  1.parcarea să fie semnalizată corespunzător cu indicatorul Parcare de reședință.
  2.locul de parcare să fie marcat corespunzător și să conțină în mod vizibil marcajele longitudinale, transversale precum și numărul specific numerotării acestuia.
  3.persoana care deține locul de parcare să prezinte documentele (contractul și chitanța) prin care se face dovada că locul de parcare îi aparține și că este plătit la zi.

  ATENȚIE agenți constatatori:
  -dacă persoana care deține locul de parcare prezintă documentele dar locul de parcare nu este marcat corespunzător atunci nu se recomandă aplicarea unei sancțiuni contravenționale deoarece se subînțelege, logic de altfel, că nu se poate stabili care anume este locul de parcare.
  -dacă locul de parcare este marcat corespunzător însă persoana nu poate prezenta documentele care să facă dovada că acel loc îi aparținese interzice aplicarea unei sancțiuni contravenționale..
  -dacă locul de parcare este marcat corespunzătoriar posesorul acestuia prezintă contractul dar nu poate prezenta chitanța care să ateste că și-a achitat taxa pe anul în curs atunci iar nu se recomandă aplicarea unei sancțiuni contravenționale.
  RECOMANDARE: Înainte de aplicarea unei sancțiuni faceți fotografii la fața locului care să vină în sprijinul dumneavoastră.
  Cei care fac contestație împotriva unui proces-verbal de constatare a contravenției sunt sfătuiți să ceară aceste fotografii dacă există.
  INFORMAȚIE: în general Poliția Locală aplică sancțiuni conform prevederilor HCGMB nr.124/2008 și de obicei polițiștii sunt dotați cu aparate foto omologate(cereți omologarea poate aveți noroc)


  În speranța că veți ține cont de cele prezentate mai sus vă aștept la discuții pe tema locurilor de parcare la rubrica Întrebări și Răspunsuri
  Ultima modificare făcută de Ahile; 29.01.2013 la 14:07.

Etichete pentru acest subiect

Permisiuni postare

 • Nu puteţi posta subiecte noi.
 • Nu puteţi răspunde la subiecte
 • Nu puteţi adăuga ataşamente
 • Nu puteţi modifica posturile proprii
 •