Plangere impotriva unui proces verbal pentru depasire de linie continua
Plangere impotriva unui proces verbal pentru depasire de linie continua
O plangere simpla in care se contesta atat procedura intocmirii procesului verbal cat si existenta faptei


DOMNULE PRESEDINTE
VICTIMUS, contestator
cu domiciliul in Bucuresti, sector 3, str. Dreptatii 3, ap. 7
depun prezenta
PLANGERE IMPOTRIVA PROCESULUI-VERBAL DE CONTRAVENTIE
seria AU numarul 012345 din data de 16.04.2004
incheiat de ag. Scarbus


Va rog sa dispuneti anularea procesului-verbal.


In fapt
La data de 15.03.2004 ma deplasam cu autoturismul marca Dacia SuperNova, cu numarul de inmatriculare B-69-AMD, proprietate personala spre Bucuresti. Veneam de acasa de la Zalau, incarcat cu mancare si bagaje pentru facultate si camin.

Imediat dupa ce am iesit din localitatea Feldioara am fost oprit de un echipaj de politie. Politistii au coborat dintr-o masina de culoare alba marca Dacia 1310, echipata cu radar model nou. M-au acuzat ca am depasit viteza legala si mi-au luat actele la control.

Le-am invederat politistilor ca drumul cu 2 benzi este bun pentru viteza, dar eu nu circul cu viteza mare pentru ca nu am boala asta. Politicos i-am rugat sa-mi prezinte proba radar, dar in zadar. Unul dintre politisti a notat datele mele intr-un caiet dictando. Cand m-au oprit era pe inserat, acum era deja noapte, intrucat m-au tinut aproximativ jumatate de ora, timp in care au tinut actele la ei in masina si eu invartindu-ma primprejur. Fiind in pantaloni scurti, le-am atras atentia politistilor asupra faptului ca imi este frig si ca daca nu se supara eu as dori sa-mi continui drumul.

Dupa cateva discutii si apostrofari, mi s-au inapoiat actele si am plecat spre Bucuresti, cu inima impacata. Am primit in posta, cu uimire, un proces-verbal de contraventie, pe care inteleg sa il contest, dupa cum urmeaza:

Procesul-verbal de contraventie este facut in ciuda si ma sanctioneaza pentru doua fapte, ambele inexistente:
- neprezentarea documentelor la control
- depasirea a doua autocamioane acolo unde este interzis

Ambele acuzatii sunt gresite, as spune chiar rauvoitoare. Am prezentat toate actele, am mers cu viteza legala si nu am depasit autocamioane acolo unde este interzis.

Procesul-verbal de contraventie gravelor are grave deficiente si va rog sa-l anulati, pentru urmatoarele motive:

1. Faptul ca am prezentat actele se vede clar, procesul-verbal de contraventie contine toate datele mele personale.

2. Nu era nici un camion pe care sa-l fi depasit. Procesul-verbal de contraventie nu contine nici o indicatie despre ce fel de autocamioane am depasit, macar daca erau cu remorca sau nu, tonaj ... Nu sunt trecute numerele de inmatriculare ale celor doua camioane, pentru ca este esential sa se stabileasca, cu ajutorul foilor de parcurs ale camioanelor, daca se aflau la data si la ora respectiva (20:20) pe DN 13, in localitatea Feldioara.

3. Nu este trecut kilometrul de pe DN 13 la care as fi realizat depasirea interzisa, pentru a se stabili daca este interzis sa depasesti in Feldioara, pentru ca in realitate in zona respectiva nu este interzis. Eu am mai trecut prin Feldioara de la data la care am fost amendat si m-am uitat cu mare atentie: NU ESTE INTERZISA DEPASIREA!

4. Procesul-verbal mentioneaza "recunoaste", ceea ce este un mare neadevar, o spun cu toata responsabilitatea. Eu nu am semnat procesul-verbal, care dealtfel nici nu mi s-a prezentat spre semnare. Eu cred ca procesul-verbal a fost facut mai tarziu, ca sa se faca planul la amenzi.

5. Nu stiu cine este asa-zisul martor, n-am vazut pe nimeni. Banuiesc ca politistul l-a pus pe un sofer oprit pentru radar sa semneze procesul-verbal facut pentru mine, seara tarziu. "Martorul" a semnat fara sa fi vazut nimic!

Pe langa motivele deja subliniate, invederez si urmatorul aspect, care, el singur, atrage nulitatea procesului-verbal de contraventie: organul constatator a stabilit o amenda contraventionala in suma totala, fara sa indice sanctiunea corespunzatoare aplicata pentru fiecare din contraventiile retinute in sarcina mea.

Cred ca am fost amendat fiindca politistii s-au enervat pe mine, fiindca atunci cand m-au oprit pentru depasirea vitezei le-am cerut sa-mi arate proba radar, pe care n-o aveau.

In drept
art. 10 alin 1, art. 16, art. 19 si art. 32 din OG 2/2001 [1], precum si art. 105 din OUG 195/2002 [2]


Cu deosebita consideratie,
Victimus
Bucuresti, 17 martie 2004
Note de subsol

1. art. 10 din OG 2/2001: "(1) Daca aceeasi persoana a savarsit mai multe contraventii sanctiunea se aplica pentru fiecare contraventie."
art. 16 din OG 2/2001: "Procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu: data si locul unde este incheiat; numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului; descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia; indicarea societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie; posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea."
art. 19 din OG 2/2001: "Procesul-verbal se semneaza pe fiecare pagina de agentul constatator si de contravenient. In cazul in care contravenientul nu se afla de fata, refuza sau nu poate sa semneze, agentul constatator va face mentiune despre aceste imprejurari, care trebuie sa fie confirmate de cel putin un martor. In acest caz procesul-verbal va cuprinde si datele personale din actul de identitate al martorului si semnatura acestuia. Nu poate avea calitatea de martor un alt agent constatator. In lipsa unui martor agentul constatator va preciza motivele care au condus la incheierea procesului-verbal in acest mod."
art. 32 din OG 2/2001: "Plangerea insotita de copia de pe procesul-verbal de constatare a contraventiei se depune la organul din care face parte agentul constatator, acesta fiind obligat sa o primeasca si sa inmaneze depunatorului o dovada in acest sens. Plangerea impreuna cu dosarul cauzei se trimit de indata judecatoriei in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia. Plangerea suspenda executarea. Plangerea persoanelor prevazute la art. 31 alin. (2) suspenda executarea numai in ceea ce priveste despagubirea sau, dupa caz, masura confiscarii."
2. art.105 din OUG 195/2002: "Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si, dupa caz, a actului prin care s-a dispus una dintre sanctiunile contraventionale complementare prevazute la art. 88 alin. (1) se poate depune plangere, in termen de 15 zile de la comunicare, la sediul unitatii de politie din care face parte agentul constatator. Plangerea suspenda executarea amenzilor si a sanctiunilor contraventionale complementare, de la data inregistrarii acesteia la unitatea de politie din care face parte agentul constatator. Plangerea, impreuna cu dosarul cauzei, se trimite de indata instantei de judecata pe raza careia a fost savarsita fapta. Instanta investita cu solutionarea cauzei dispune asupra legalitatii si sanctiunile contraventionale complementare administrative."
Plangere impotriva unui proces verbal pentru depasire de linie continua