Care e cea mai scurta cale pentru mine de a ajunge in UK?

Variantele sunt:

* Sa devii student (la orice varsta) si sa primesti dreptul de a lucra part-time - Este bine stiut ca pentru a putea obtine dreptul la rezidenta si la munca, majoritatea din cei proaspat sositi in UK au doua mari posibilitati: Self-employed sau Student.

Despre statutul de Self-employed poti citi in amanunt aici:


Daca vei spune: “eu nu am nevoie de studii” sau “sunt prea batran pentru asta” sau “am venit in UK sa muncesc, nu sa cheltuiesc pe scoli” eu zic sa citesti in continuare si sa te mai gandesti.

Avantajele statutului de student in UK:

* Studiezi, deci inveti ceva nou, capeti o noua calificare sau o aprofundezi pe cea pe care o ai
* Angajatorii din UK pun foarte mare pret pe studiile (calificarile sau specializarile), precum si pe experienta de munca obtinute in UK
* Ca student ai posibilitatea sa obtii dreptul de a te angaja part-time, maxim 20 de ore/saptamana (si full-time in anumite conditii).
* Daca iti vei pastra statutul de student si vei lucra in tot acest timp ca angajat, dupa 12 luni poti obtine dreptul la munca definitiv si fara restrictii.

Dezavantajele statutului de student in UK:

* Cursurile costa bani, uneori chiar foarte multi bani. Dar exista si cursuri gratuite, subventionate de guvernul britanic, de diverse organizatii sau chiar de anumiti angajatori, exista si cursuri online, la distanta, care in general sunt mai ieftine, exista si burse oferite de universitati sau colegii, exista si ajutoare financiare rambursabile (imprumuturi cu dobanda zero) sau nerambursabile oferite de guvernul britanic.
* Poti lucra numai 20 de ore/saptamana (doar in anumite cazuri poti lucra mai mult) si veniturile vor fi poate mai mici decat ar trebui. Insa, daca nu-ti ajung banii si programul cursurilor iti permite, poti lucra si ca Self-employed pentru a-ti rotunji bugetul.
* Pentru a obtine mult-ravnitul drept la munca va trebui sa dovedesti ca ai suficiente venituri pentru a nu fii nevoit sa apelezi la diferite ajutoare sociale din partea guvernului britanic. Asta inseamna ca la momentul in care ceri acest drept va trebui sa ai in cont o suma de de bani suficient de mare sau sa gasesti pe cineva (ruda, cunoscut) care sa aiba aceasta suma in cont si care este dispus sa declare ca te va “sponsoriza” pe durata studiilor.

Sistemul de invatamant britanic :

In UK exista o multime de forme de invatamant adresate adultilor, oferite de scoli, colegii sau universitati, de stat sau private. Oricine poate accede la un nivel superior al pregatirii sale teoretice sau profesionale, indiferent de varsta sau de studiile anterioare. Exista cursuri pentru adulti full-time, part-time, de seara sau de dimineata, cursuri la distanta sau online, pentru aproape orice diploma sau certificare dorita.

Daca iti intrerupi studiile in Romania, poti continua in UK de unde ai ramas. Daca in romania ai obtinut o anumita diploma, in UK te poti perfectiona obtinand o certificare superioara. Iti poti echivala diplomele obtinute in Romania prin intermediul UK NARIC, o agentie guvernamentala britanica responsabila in acest sens:
UK NARIC - Coming to the UK

============================

Nivele de educatie in UK conform National Qualifications Framework (NQF) si Framework for Higher Education Qualifications (FHEQ)*

NQF organizeaza invatamantul post-liceal britanic in 9 nivele de educatie, in functie de nivelul de pregatire teoretic si practic al studentilor la absolvire.

* Entry Level – sunt predate notiuni introductive de baza in diverse domenii care au menirea de a stimula aptitudinile elevului, recomanda punerea in practica a deprinderilor insusite numai sub directa supraveghere.
* Level 1 – sunt predate notiuni de baza si sunt dezvoltate deprinderi practice. Exista posibilitatea exersarii cunostintelor dobandite la locul de munca, sub supraveghere.
* Level 2 – sunt dezvoltate si aprofundate cunostintele dobandite anterior, exersarea practica se va face sub directa indrumare si supraveghere. La absolvire, studentul este pregatit sa indeplineasca aproape orice indatorire la locul de munca in domeniul in care a studiat.
* Level 3 – acumularea de cunostinte este desavarsita, dupa insusirea in detaliu a tuturor notiunilor teoretice si punerea lor in practica cu succes. Este certificarea potrivita celor care doresc sa urmeze in continuare cursuri universitare superioare (undergraduate), celor care lucreaza independent sau ca superviser la locul de munca. Diploma sau certificarea obtinuta la absolvire este echivalenta cu Diploma de Bacalaureat sau Diploma de absolvire a unei Scoli Profesionale din Romania.
* Level 4 – acest nivel de educatie este echivalentul primului an de studii superioare. Studentul va aborda la un nivel superior cunostintele dobandite, pregatindu-se pentru job-uri unde se cer cunostinte tehnice sau profesionale si/sau managerierea si indrumarea subalternilor.
* Level 5 – dezvolta abilitatea de a aprofunda cunostintele si deprinderile in asa fel incat studentul va putea gasi rezolvarea unor situatii complexe. La locul de munca, studentul va fi asimilat tehnicienilor inalt calificati, cu o specializare profesionala si/sau manageriala. Este echivalentul absolvirii celui de-al doilea an de invatamant superior, universitar.
* Level 6 – este nivelul echivalent cu al Diplomei de Licenta din Romania. In UK se obtine in general dupa 3 ani de studii undergraduate.
* Level 7 – este nivelul echivalent cu al Diplomei de Master din Romania. In UK se obtine in general dupa 1-2 ani de studii postgraduate.
* Level 8 – este nivelul echivalent cu al Diplomei de Doctorat din Romania.

* Valabil pentru Anglia, Tara Galilor si Irlanda de Nord. Scotia are propriul sau sistem cu 12 nivele, Scottish Credit and Qualifications Framework (SCQF).
* Majoritatea scolilor, colegiilor sau universitatilor isi clasifica cursurile si certificarile dupa propriile criterii (mai ales in ce priveste Enty Level si Level 1-3).
* Puteti studia nivelele de invatamant reglementate de NQF si diplomele echivalente aferente aici:
en.wikipedia.org/wiki/NQF

==================

English for Speakers of Other Language (ESOL)

* Sunt cursuri recomandate tuturor romanilor proaspat sositi in UK, care nu au studii aprofundate de limba engleza.
* Sunt disponibile atat in varianta full-time cat si in varianta part-time (uneori cu numai 2 ore/sapt.), cursurile pot avea loc intr-o clasa de studiu a institutiei de invatamant dar si online.
* Nivele de studiu – de la Entry Level pana la Level 3 (conform NQF).
* Criterii de eligibilitate – de obicei, pentru Entry Level si Level 1, se da un scurt test cu scopul de a verifica nivelul de cunostinte pentru incadrarea la nivelul potrivit de studiu. Pentru nivelele superioare (Level 2&3) sunt necesare certificari de nivel inferior.
* In timp ce unele cursuri ESOL sunt gratuite, pentru altele taxa de scolarizare poate depasi £1,000-£1,500 dar puteti gasi usor cursuri ESOL de nivel mediu care sa coste £150-£300.

International English Language Testing System (IELTS)

* Este un test standardizat international de verificare a cunostintelor pentru limba engleza.
* Are doua versiuni:
o General Training Version este util celor care vor sa se angajeze in anumite domenii, pe anumite posturi si celor care doresc sa urmeze cursuri de invatamant non-academic
o Academic Version este in general o obligatie pentru admiterea in invatamantul superior britanic
* Sistemul de notare se face prin puncte de la 0 la 9
* Diversele certificari si diplome obtinute in urma absolvirii unor cursuri ESOL sunt echivalente cu obtinerea anumitor punctaje IELTS. De exemplu:
o ESOL Level 1 este echivalent cu 5.5-6 puncte IELTS
o ESOL Level 2 este echivalent cu 6.5-7 puncte IELTS
o ESOL Level 3 este echivalent cu 7.5+ puncte IELTS

Trebuie specificat ca IELTS sau diplomele ESOL nu sunt nici pe departe singurele teste de limba engleza acceptate de angajatorii sau universitatile din UK. Exista Test of English as a Foreign Language (TOEFL), Test of English for International Communication (TOEIC), International Test of English Proficiency (ITEP) etc.

======================

National Vocational Qualification (NVQ)

* Sunt calificari vocationale obtinute in Anglia, Tara Galilor si Irlanda de Nord. In Scotia echivalentul se numeste Scottish Vocational Qualification (SVQ). Pentru obtinerea unui NVQ, candidatii trebuie sa demonstreze insusirea cunostintelor teoretice dobandite si abilitatea de a le aplica la locul de munca.
* Cursurile NVQ sunt disponibile atat in varianta full-time cat si in varianta part-time, cursurile teoretice pot avea loc intr-o clasa de studiu a institutiei de invatamant dar si online.
* Cursurile NVQ cuprind si o componenta practica, care de obicei se aplica la locul de munca:
* Oarecum, acest tip de cursuri este asemanator cu cel al scolilor profesionale din Romania.
* Nivele de studiu: exista 5 nivele NVQ:
o NVQ Level 1 – echivalent cu 3-4 GCSE’s, Business & Technology Education Council (BTEC) first certificate
o NVQ Level 2 – echivalent cu 5 GSCE’s sau A-level, BTEC first diploma
o NVQ Level 3 – echivalent cu 2+ A-levels, BTEC Ordinary National Diploma (OND)
o NVQ Level 4 – echivalent cu BTEC Higher National Certificate (HNC) or Higher National Diploma (HND) si alte diplome/certificari undergraduate si graduate.
o NVQ Level 5 – echivalent cu diplome/certificari postgraduate, master, doctorat
* Criterii de eligibilitate:
o pentru NVQ Level 1&2 nu exista cerinte in afara de un nivel rezonabil de cunoastere al limbii engleze si uneori un nivel satisfacator de cunostinte de matematica sau utilizare a computerului.
o Pentru NVQ Level 3-5, fiecare institutie de invatamant stabileste proprile reguli de admitere dar in general sunt necesare echivalente ale nivelelor NVQ imediat inferioare.
o In timp ce pentru unele cursuri NVQ componenta practica se poate efectua in cadrul scolii, pentru altele este necesar gasirea unui loc de munca in domeniul studiat inainte de inceperea cursurilor. Unele scoli asigura plasarea la locul de munca al studentilor lor.
* In functie de nivel, durata, tipul de invatamant, cursurile NVQ pot costa intre £600 si £2,000-£3,000. In anumite cazuri angajatorii sunt dispusi sa plateasca pentru perfectionarea angajatilor lor prin obtinerea unor certificari NVQ superioare. Guvernul britanic incurajeaza acest lucru prin diverse programe de finantare (ca de exemplu “Train to Gain”).

Invatamantul superior britanic

Full-time sau part-time, cursurile invatamantului superior britanic sunt astfel structurate incat sa permita oricarui doritor inscrierea intr-o treapta superioara de invatamant. Ajutoarele financiare serioase de care pot beneficia romanii, in calitatea lor de cetateni EEA, fac atat de accesibila scoala britanica incat este pacat sa nu profiti.

Undergraduate Course

* Sunt cursuri echivalente cu cele ale facultatilor din Romania atestate de obicei cu diplome de licenta (echivalentul britanic al Bachelor's degree)
* Durata acestor cursuri este in general de 3 ani (full time) si dublu daca se apeleaza la cursuri part-time. Absolvirea fiecarui an de studiu se atesta prin obtinerea unei diplome sau certificari: pentru primul an se poate obtine un Certificate of Higher Education sau echivalent, dupa al doilea an se poate obtine Foundation degree, HND sau HNC, pentru ca dupa cel de-al treilea an sa se obtina Bachelor's degree.
* Criterii de eligibilitate:
o A-level sau mai multe GCSE, de obicei obtinute cu C+ (echivalentul unei diplome de bacalaureat sau de absolvire a unei scoli profesionale din Romania, cu note de peste 6.5 la anumite materii).
o IELTS cu punctaj intre 5.0 si 7.5 sau certificari echivalente
* Majoritatea cursurilor undergraduate incep in septembrie dar exista si cursuri care incep in ianuarie sau februarie. Inscrierile la Oxford si Cambridge se incheie cu aproximativ un an, iar la celelalte colegii/universitati, cu 6-8 luni inaintea inceperii anului scolar.
* Taxele de scolarizare pentru undergraduate course pot incepe de la £1,500 si pot ajunge la £5,000/an.

Postgraduate Course

* Sunt cursuri de perfectionare, master si doctorat
* In general durata unui master este de 1 an full-time si 2 ani part-time
* Pentru inscrierea la un curs master, studentul trebuie sa aiba Honours degree (Bachelor's degree, Graduate Certificate, Graduate Diploma sau echivalente). Diplomele de licenta romanesti sunt in general echivalente cu Honours degree dar exista si cazuri cand acestea sunt echivalate de NARIC cu Intermediate degree (Foundation degree, Higher National Diploma, Diploma of Higher Education sau echivalente). In acest ultim caz este posibila inscrierea la un pre-master de un an inainte de masterul propriu-zis.
* Taxele de scolarizare pentru un master pot incepe de la £5,000 si pot ajunge la £20,000/an.

In ce priveste echivalarea studiilor pe care le ai si criteriile de eligibilitate pentru inscrierea la un anumit curs, este recomandat sa discuti direct cu tutorele (asistentul sau profesorul care va conduce cursul respectiv). In urma unui interviu, chiar daca nu indeplinesti (cu putin) cerintele de inscriere dar dovedesti un deosebit interes pentru cursul respectiv sau ai experienta de munca in domeniul studiat, tutorele isi poate da acceptul pentru inscrierea ta.

Inscrierea pentru cursuri undergraduate/postgraduate

======================

Inscrierile la colegiile/universitatile britanice se fac prin Universities & Colleges Admissions Service (UCAS): UCAS - Home De mentionat ca inscrierile prin UCAS se fac numai pentru cursurile care incep in septembre, pentru cele care incep in ianuarie sau februarie, inscrierile se fac direct la institutiile de invatamant respectiv

Finantarea cursurilor

Atat guvernul britanic, cat si institutiile de invatamant sunt interesate in a ajuta studentii undergraduate cu plata taxelor de scolarizare si cheltuielile de intretinere. Exista o varietate de imprumuturi pentru studenti dar si ajutoare financiare nerambursabile sau burse de studiu. Si studentii postgraduate pot obtine finantari (studentships, sponsorizari sau burse de merit), oferite de angajatori, diferite organizatii non-profit sau de universitati.

Ajutoarele financiare guvernamentale sunt oferite prin The Student Loans Company (SLC):
Student Loans Company
si pot fi obtinute de orice cetatean roman, rezident in EEA in ultimii 3 ani inaintea inceperii cursurilor:

* Tuition Fee Loan
o este un imprumut cu dobanda foarte mica (egala cu rata inflatiei), acordat numai studentilor full-time, destinat platii taxelor de scolarizare
o studentii vor rambursa acest imprumut numai dupa absolvire si numai daca salariul lor depaseste £15,000 anual; suma rambursata anual va fi in cuantum de 9% din ce depaseste £15,000
o valoarea acestui imprumut se va stabili in functie de cuantumul taxelor de scolarizare, maximum fiind £3,290 (pentru anul universitar 2010-2011).
* Maintenance Loan
o este un imprumut cu dobanda foarte mica (egala cu rata inflatiei), acordat numai studentilor full-time, destinat cheltuielilor de intretinere (chirie, utilitati, transport etc.)
o se acorda celor care au statutul de “migrant worker” in UK, adica celor care au venit in UK cu scopul de a munci (ca self-employed, de exemplu) si ulterior au hotarat sa se inscrie la un curs universitar undergraduate
o [li]studentii vor rambursa acest imprumut numai dupa absolvire, la fel ca in cazul Tuition Fee Loan valoarea acestui imprumut se va stabili in functie de venitul annual al persoanei/familiei dar si in functie de locatia institutiei de invatamant (de ex. daca studentul locuieste acasa, poate primi maxim £3,838/an, iar daca studentul va fi nevoit sa studieze la distanta mare de casa si asta va implica cheltuieli cu locuinta, poate primi maxim £4,950/an; pentru cei care studiaza in Londra, acest imprumut poate fi chiar mai mare cu pana la £2,000/an)
* Fee Grants
o este un ajutor financiar nerambursabil, care se acorda numai studentilor part-time care au venituri mici, destinat platii taxelor de scolarizare
o durata cursului part-time nu trebuie sa fie mai mica de un an si nu trebuie sa depaseasca dublul duratei cursului echivalent full-time
o valoarea acestui imprumut se va stabili in functie de veniturile anuale ale studentului/familiei dar si in functie de cat de „part-time” este cursul , pentru anul universitar 2010-2011 maximum fiind £1,230 (pentru un curs a carui durata este 75% din durata cursului echivalent full-time) si £820 (pentru un curs a carui durata este 50% din durata cursului echivalent full-time) – maximum este aplicat pentru venituri anuale/familie mai mici de £16,845 (pentru cei casatoriti la aceasta suma se adauga £2,000, pentru primul copil inca £2,000 iar pentru fiecare din ceilalti copii, cate £1,000

Ajutoarele financiare acordate de institutiile de invatamant pot fi acordate pentru studentii care au venituri mici sau care au rezultate deosebite la invatatura. Fiecare colegiu/universitate are propriul sau sistem de burse dedicat sprijinirii studentilor in ce priveste cheltuielile de intretinere pe perioada studiilor sau plata taxelor de scolarizare.

Mai multe detalii cu privire la ajutoarele financiare dedicate cetatenilor europeni puteti gasi aici:
http://www.direct.gov.uk/en/Educatio...ries/index.htm
intranet.londonmet.ac.uk/studentservices...formation-sheets.cfm

=========================

Obtinerea statutului de student (Yellow Card)

1. Inca inainte de a sosi in UK poti studia posibilitatea de a te inscrie la una din institutiile de invatamant agreate de UK Border Agency (UKBA). Poti gasi o lista orientativa aici: http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/si...usregister.pdf Studiaza ofertele diferitelor colegii sau universitati, suna sau cere detalii prin e-mail cu privire la criteriile de eligibilitate, durata cursurilor, frecventa lor, pretul, modalitatile de plata etc.
2. Odata ajuns in UK inscrie-te la cursul ales si in paralel incepe sa-ti cauti un loc de munca. Atentie! Nu ai dreptul sa te angajezi inainte de a obtine un Yellow Registration Certificate Card (YC) de la UKBA.
3. Imediat dupa inceperea cursului cere institutiei de invatamant unde te-ai inscris o adeverinta (scrisoare) adresata UKBA din care sa reiasa: denumirea scolii si a cursului pe care il frecventezi, data inceperii, durata si frecventa cursului.
4. Completeaza formularul BR1 (http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/si...ia/formbr1.pdf) cu un pix de culoare neagra, cat mai citet, cu majuscule si pregateste urmatoarele acte pentru aplicatia catre UKBA:
* pasaportul sau CI (original)
* doua fotografii tip pasaport
* un plic timbrat “special delivery” pentru actele care ti se vor returna
* scrisoarea de la institutia de invatamant unde studiezi
* scrisoare de la firma dispusa sa te angajeze – valabil numai pentru cursurile NVQ cu componenta practica la locul de munca (vezi detalii mai jos)
* dovada ca nu vei apela la ajutoare sociale din partea guvernului britanic: un extras de cont recent din care sa reiasa ca ai o rezerva de bani suficient de mare sau o scrisoare de sponsorizare din partea unei alte persoane + extras de cont al acelei persoane din care sa reiasa ca are o rezerva de de bani suficient de mare*
5. Daca exista membri de familie** care te-au insotit in UK, trece-i la sectiunea 2 din formularul BR1 (EEA national family members’ details). Astfel ei vor putea obtine Blue Registration Certificate Card (BC) care le va da dreptul neingradit la munca atata timp cat tu iti vei pastra statutul de student. In acest caz va trebui sa anexezi suplimentar aplicatiei tale urmatoarele documente:
* pasapoarte sau CI membri de familie (originalele)
* doua fotografii tip pasaport pentru fiecare membru de familie
* acte doveditoare ale relatiilor de rudenie (de exemplu: certificat de casatorie, certificate de nastere, certificat de parteneriat civil etc.)
* acte doveditoare a “dependentei” membrilor de familie de tine (nu este cazul pentru sot/sotie, parteneri civili si copii cu varsta de pana la 21 de ani): dovada ca locuiti impreuna in UK, dovada ca in ultimile 3 luni ati transferat sume de bani din contul vostru in al membrilor de familie, bani necesari intretinerii acestora, dovada ca inainte de a veni in UK ati locuit impreuna in aceleasi relatii de dependenta etc.
6. Pentru a trimite aplicatia ta la UKBA ai doua posibilitati:
* Pui toate actele intr-un plic e care il trimiti (cu confirmare de primire) prin posta securizata la adresa specificata pe formularul BR1. Procesarea documentelor poate sa dureze intre 2 si 3 luni (uneori chiar mai mult).
* Te programezi pentru un interviu si te deplasezi personal la Croydon aici si procesarea actelor se va face in cateva ore (cu putina sansa poti obtine o programare peste 2-3 saptamani).
7. Yellow Card-ul obtinut in calitate de student (si dreptul la munca implicit) este valabil pe durata studiilor si 4 luni dupa absolvire. Daca decizi sa renunti sau termini un curs si sa te inscrii la altul trebuie sa anunti UKBA anexand si o scrisoare din partea noii institutii de invatamant.
8. Din momentul in care ai intrat in posesia Yellow Card-ului te poti angaja. Nu ai dreptul sa lucrezi mai mult de 20 de ore/saptamana decat intr-una din urmatoarele situatii:
* In timpul vacantelor scolare
* In pauza dintre doua cursuri si in cele 4 luni de gratie de la absolvirea ultimului curs
* Inclusiv pe perioada cursului daca acesta are o componenta practica la locul de munca
9. Dupa o perioada de 12 luni calendaristice de munca fara pauze mai mari de 30 de zile poti aplica pentru BC definitiv, atat tu cat si dependentii tai, completand un nou formular BR1 si anexand aplicatiei urmatoarele documente:
* pasaportul sau CI pentru tine si pentru dependenti (original)
* cate doua fotografii tip pasaport pentru tine si pentru dependenti
* un plic timbrat “special delivery” pentru actele care ti se vor returna
* Yellow Card-ul si Blue-Card-urile dependentilor
* scrisoarea de la institutia de invatamant unde studiezi sau diploma/certificat de absolvire al ultimului curs
* fluturasii de salariu (payslips) aferenti ultimilor 12 luni calendaristice si/sau contractul de munca (daca din fluturasi nu reiese clar perioada si numarul de ore/saptamana lucrate)
* acte doveditoare ale relatiilor de rudenie (de exemplu: certificat de casatorie, certificate de nastere, certificat de parteneriat civil etc.)
* acte doveditoare a “dependentei” membrilor de familie** de tine (nu este cazul pentru sot/sotie, parteneri civili si copii cu varsta de pana la 21 de ani)

* Procedurile UKBA nu prevad o anumita suma de bani pe care un student sau sponsorul acestuia ar trebui sa o aiba in cont la momentul aplicatiei dar se vorbeste de o suma suficienta unei persoane pentru a trai decent timp de 3 luni.
* In cazul cursurilor NVQ care au o componenta practica la locul de munca (vezi detalii mai jos), viitoarele venituri din salariu ar putea constitui o dovada suficienta ca nu vei fi nevoit sa apelezi la ajutoare sociale din partea guvernului britanic. In acest caz, din scrisoarea adresata de viitorul angajator catre UKBA ca trebui sa reiasa care va fi numarul de ore lucrat pe saptamana si care va fi salariul tau ca angajat.
* Orice venituri de genul: bursa de studii, sponsorizari, etc. ar putea constitui o dovada suficienta ca nu vei fi nevoit sa apelezi la ajutoare sociale din partea guvernului britanic
** Prin membri de familie se intelege:

* Sot / Sotie
* Partener civil (parter al unui cuplu format din persoane cu acelasi sex)
* Copii cu varsta de pana la 21 de ani
* Copii cu varsta peste 21 de ani - dependenti
* Parinti, bunici - dependenti
* Alti membrii de familie - dependenti
* Parteneri de viata care pot demonstra o relatie de durata - dependenti


===================